Zoeken

Gevangenisverhalen zijn intrigerend

Een gevangenis is een onbekende wereld achter gesloten deuren, die voor de meeste van ons ook altijd onbekend zal blijven. Waarom spreken verhalen over het leven in de gevangenis dan toch zo tot de verbeelding? Ontdek het zelf bij de theatervoorstelling Bad Girls.

Hogedrukpan

Een gevangenis is een soort ‘hogedrukpan’, waarin mensen het met elkaar moeten zien te redden. Omdat ze tijdelijk geen andere keus hebben dan daar te zijn en te blijven, samen met mensen die in hetzelfde systeem zitten opgesloten. Een systeem waarin de ene mens bewaakt en opgesloten wordt door de ander, geeft machtsongelijkheid. Gedetineerden zitten in een afhankelijke positie. Zij kunnen hun leven tijdelijk niet zelf bepalen. Louter opgesloten zitten, maakt gedetineerden kwetsbaar. Gedetineerden en cipiers zijn niet even sterk. Zeker niet als de gedetineerden ook nog vrouw zijn, zoals in een vrouwengevangenis. Wat doet deze grote ongelijkheid met mensen, aan beide kanten van de ‘scheidslijn’?

#MeToo

In een tijd van discussies over te weinig vrouwen aan de top, #MeToo en vervagende grenzen van seksen, vond Purple dit hét moment om de voorstelling Bad Girls te maken. Samen met het creatief team én de cast zijn we op zoek gegaan naar de complexe krachten die werken in een gevangenissysteem en tussen mannen en vrouwen. Naar de zwakheden van mensen, verleidingen en risico’s. En naar de kracht van het goede in mensen. Zonder een oordeel.

Het verhaal

Theatergroep Purple vertelt het verhaal van de nieuwe vrouwelijke leidinggevende Helen Stewart. Zij worstelt met het systeem van de gevestigde orde van vooral mannen: hoofdbewaarder Jim Fenner en zijn team. De situatie van Helen en de vrouwelijke gedetineerden wordt nog gecompliceerder na de tragische dood van een gedetineerde waar Jim Fenner betrokken bij lijkt. Dit leidt tot een fel protest van de gevangenen en zet bestaande machtsverhoudingen onder druk.

Rauw, hard en vol humor

Het creatief team is in het diepe gesprongen en heeft met trots een musical gemaakt die naar onze overtuiging gezien moet worden. Rauw, soms hard, maar ook vol humor en krachtige muziek! Misschien herinnert u zich de successerie Vrouwenvleugel nog? Of wellicht geniet u op dit moment van successeries als Orange Is The New Black en Celblok H? Dan mag u deze productie zeker niet missen!

Kaartverkoop

Bad Girls de musical wordt gespeeld op 8, 9 en 10 juni in Theater De Purmaryn. Er zijn ook dit jaar weer een aantal Golden Seats beschikbaar. Wees er snel bij!  Kaarten kunnen worden besteld via de website van Theater de Purmaryn of bel met de Theaterkassa op telefoonnummer (0299) 432 205.

Foto’s: Norbert Weijde