Zoeken

Een mooi artikel in het NHD!

Zang, dans en theater. Dit zijn de ingrediënten waarmee Theatergroep Purple jaarlijks een bijzondere show neerzet. Afgelopen jaar ontving de vereniging een zestal nominaties voor de Nederlandse Amateur Musical Awards. De groep mag zich daarmee tot een van de beste amateurgezelschappen van Nederland rekenen.

Purple speelt swingende familiemusical

We zijn amateurs met een stevige ambitie.” Regisseuse Stella de Haas lacht. ,,Natuurlijk, het gaat om de mensen en hun hobby, maar we streven altijd naar het hoogst haalbare resultaat.” Aspirant-leden moeten daarom auditeren bij de vereniging. ,,Het is belangrijk dat mensen toon kunnen houden. Onze zangstukken zijn vaak best lastig.
Daarnaast is motivatie van belang. ,,We oefenen geregeld meerdere keren per week. Ook zijn onze leden gezamenlijk verantwoordelijk voor de kleding en de decors. Dat vraagt een hoop inzet. Niet iedereen heeft daar zin in.
Marlies Kapteijn (18) wel. Sinds september vorig jaar is ze betrokken bij de vereniging. Vanuit haar theateropleiding zocht ze een stage bij een amateurgezelschap. ,,Aanvankelijk werd ik afgewezen, men vond me te jong.” Een paar maanden later kreeg ze, via Facebook, alsnog een uitnodiging voor een auditie. ,,Ik zong het nummer ‘Tegenwind’ en bracht een monoloog. Daarna moest ik door een dansronde. Ik verwachtte een klein rolletje ergens links achter op het toneel.” Niets was minder waar. ,,Opeens werd ik gebeld. Ik kreeg de hoofdrol: Pattie Jagersma.

Gronings

De Groningse Pattie woont met haar vader in Winschoten. Ze droomt ervan de Nederlandse Doris Day te worden, ook al raadt iedereen in haar omgeving haar dit af. Met vallen en opstaan, ontdekt ze hoe ze ’tegenwinden’ kan trotseren. Het maakt namelijk niet uit hoe je je dromen waarmaakt, zolang je maar luistert naar je hart. Pattie trekt de stoute schoenen aan en vertrekt naar Amsterdam. Daar verwezenlijkt ze in ‘no-time’ haar grote droom: beroemd zijn. Maar is dit werkelijk wat ze wilde? Het leven in de spotlights kent namelijk ook een schaduwzijde met geldkwesties, negatieve publiciteit en jaloerse collega’s.
Of de rol van de Groningse Pattie bij de jonge Purmerendse past? Marlies: ,,Jazeker, Pattie en ik zijn beiden schuchter van aard. Zij mag niet zoveel van haar vader. Ook mijn vader verbood me aanvankelijk de deelname aan een theateropleiding. Tot ik hem voor een voldongen feit zette. Verder kent het verhaal vooral overeenkomsten met mijn moeders leven. Zij komt uit Groningen, verloor haar moeder op jonge leeftijd en had een vader die in de strokartonfabriek werkte.

Karakters

De Achtergrond van Marlies’ moeder kwam het afgelopen jaar goed van pas. De Haas: ,,Een aantal mensen in het stuk spreekt met een Gronings accent. Natuurlijk zocht ik als regisseur uit hoe dit klinkt. Maar het anderen uitleggen en aanleren, is best lastig. Marlies’ moeder bood uitkomst. De acteurs kregen meerdere keren spraakles van haar.” Marlies oefent thuis veel met haar moeder. ,,Mijn vader vindt dit vreselijk. Hij sluit zich op die momenten het liefst af.
Een andere uitdaging voor de regisseuse was het uitwerken van de karakters met de acteurs. ,,Als je begrijpt wat iemand drijft, kun je je beter inleven in je rol.” Het hielp de jonge Marlies om zich haar rol helemaal eigen te maken. Binnenkort staat ze voor het eerst op een groot podium. ,,Dat is spannend en een beetje onwerkelijk. Zeker wanneer ik de grote posters van mezelf langs de snelweg zie.” Wil ze ook beroemd worden? ,,Dat zou leuk zijn, maar mijn persoonlijk geluk staat voorop.

Theatergroep Purple brengt Petticoat op 5 juni, 6 juni, 7 juni (avonden) en 8 juni (matinee) in Theater de Purmaryn.
Petticoat is oorspronkelijk een productie van Joop van den Ende Theaterproducties. Script en liedteksten: Henny Vrienten. Co-scriptontwikkeling: Maurice Wijnen. Arrangementen: Jurre Haanstra, Gerbrand Westveen, Carlo van der Put, Jeroen Sleyfer