Little Shop of Horrors
De kogel is door de kerk! Purple zal in 2013 op de planken staan met de musical Little Shop of Horrors. Van 14 t/m 16 juni zal deze productie te zien zijn in Theater de Purmaryn in Purmerend. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Purmaryn.
Er was eens een kleine bloemenwinkel in Skid Row, een van de achterbuurten van New York. In deze door Mr. Mushnik gerunde winkel werken Audrey, die in een stormachtige relatie verwikkelt is met een sadistische tandarts, en Seymour, een sullige eenling die stiekem een oogje heeft op Audrey. Vanwege tegenvallende klandizie ziet het er echter somber uit voor de toekomst van de bloemenwinkel. Totdat Seymour met een vreemde plant op de proppen komt. Door dit mysterieuze plantje, dat van Seymour de naam Audrey II gekregen heeft, bloeit de belangstelling voor de winkel weer op, en wordt Seymour een beroemdheid. Maar tegen welke prijs? Want het dieet van de snel groeiende plant blijkt niet te bestaan uit water en zon…
Bovenstaand verhaal werd voor het eerst verteld in 1960, in de film The Little Shop of Horrors. Deze prent is bekend en berucht om een aantal redenen: om de belachelijk korte opnametijd (twee dagen), om een van de eerste vertolkingen van Jack Nicholson, en om de uiterst twijfelachtige kwaliteit. Dit laatste weerhield producer David Geffen er niet van om begin tachtiger jaren de bewerking tot theatermusical in gang te zetten, ondanks dat hij het aanvankelijk omschreef als “het slechtste idee ooit”. Onverwachts groeide dit “slechte idee” echter uit tot een enorm succesvolle en geprezen musical, die duizenden malen opgevoerd werd. Dit succes maakte de weg vrij voor een tweede filmversie van Little Shop of Horrors, dit maal een adaptatie van het theaterstuk. Voor de regie tekende Frank Oz, bij velen bekend als poppenspeler (met beroemde ‘rollen’ als Miss Piggy, Bert (van Ernie) en Star Wars’ Yoda). In 1986 was het resultaat van zijn noeste arbeid op het witte doek te bewonderen. En ook ditmaal werd Little Shop of Horrors een groot succes. En terecht, want het is (nog steeds) een ontzettend leuke musicalfilm, die gekenmerkt wordt door leuke, vlotte liedjes, een goede cast (met naast hoofdrollen van Rick Moranis en Ellen Greene bijrolletjes van o.a. John Candy, Steve Martin en Bill Murray), een flinke portie zwarte humor, stijlvol camerawerk en sfeervolle sets. En uiteraard mogen we Audrey II niet vergeten, de plant waarom uiteindelijk alles draait. Om de vele incarnaties van Audrey II op het scherm te toveren zou men tegenwoordig ongetwijfeld de toevlucht zoeken tot de computer, maar in 1986 moest men het doen met ouderwets handwerk in de vorm van mechanisch gestuurde creaties. En het mag gezegd worden: zelfs 26 jaar na dato staat het destijds voor een Oscar genomineerde vakmanschap van de effect-crew als een huis.